torstai 15. kesäkuuta 2023

Lähtö Lipsiltä Kosille torstai, 15.6.

 Valitsimme vähän kalliimman ja nopeamman matkan jotta olemme perillä ennen kuin on ilta pitkällä. Maksoi 32,00 € . Ei taida eläkeläisalennusta laivoihin saada? Tuliaisostoksia aion vielä tehdä Kosilla. 

Laukun punnitsin. Hyvin mahtuu 23 kilon rajoissa tuoda viinipulloja, ehkä useampikin. Taidan jakaa niitä sitten Suomessa bussia tai junaa odotellessa reppuun ja rantalaukkuun niin uusi ehkä heikkopyöräinen matkalaukkuni ei heti hajoa. (17.6. Toim. huom. Ei tarvinnut, hyvin 2 viinipulloa kulki laukussa kotiin asti.)



Valmiina pian lähtöön. Nyt ei lipunlasku ole niin haikea kuin oli Leroksella. On jo kova ikävä lapsenlapsiakin.

Jätimme laukut hotellin respan luo klo 12  ja menimme leipomokahvilaan. Otin taas kinkkujuustopiirakan. Pöytään tuotiin iso kylmä vesipullo ja vesi oli hyvänä kyytipoikana. Milla otti  appelsiinimehun, kun oli jo aamiaisen syönyt. Siellä oli paljon ihmisiä ja jokin papin seuruekin saapui. Paikka taitaa menestyä hyvin, siellä on aina kiire henkilökunnalla. Olin nähnyt kassalla muovisen ison valkoviinipullon 3,50 € ja ostin sellaisen kun matkalaukkuun mahtuu kerrankin. 
Satamaan lähdimme aikaisin ja vaikka oli alamäkeä ja tasaista , hiki virtasi siinä helteessä! Olin tarkoituksella pukenut yhden niistä monista Kreikankarttapaidoistani ylleni saadakseni jutella ihmisten kanssa. Jo leipomossa yksi englantia puhunut rouva aloitti paidasta keskustelun. Tietysti kerroin syistäni niitä käyttää ja kokemuksistani, hassustakin sellaisen kanssa. Se oli, kun kreikkalaisten tanssienopettaja, kreikkalainen  mies käytti paitaani karttana, kun kertoi, mistä mikin tanssi oli peräisin. Hassu mies, naurua riitti!
 Kyllä joku t-paita sitten voi helteessä olla kuuma! Onneksi olin reppuun laittanut vilpoisemman, nyt jo ”iänikuisen” paidan ja kävin sen vessassa pukemassa odotusajaksi. Parasta olisi ollut ehkä siinä hikoillessa käväistä äkkiä kylän rannassa uimassa! Niin olisin ennen  matkustaessa tehnytkin!
  Vicky   tuli satamakahvilaan Michalis-hotellin isännän  auton kyydissä. Vilkutin isännälle ja hän tervehti, mutta ehkä ei kuitenkaan meitä 2  tunnistanut. 
Laiva tuli ajallaan. Lähti klo 14.20. Se on suuri Dodekanisos Express  ja  silti  senkin henkilökunta on mukavaa. Samaa ei voi sanoa niistä kalliista pikalaivoista, joissa ihmisiä ajetaan eteenpäin kuin karjaa, vain se piiska tms. puuttuu!
 Menimme heti ulkokannelle peräosaan. Montaa penkkiä ei siellä kyllä ole ja silti pääsi istumaan. Minua huvitti taulun määräys, että ovi pitää olla merellä kiinni, kun se oli auki koko ajan! Kreikkalaistako? Menin välillä sisään salonkiin katsomaan ruutujani kun kirkkaassa valossa en tekstejä tms. näe. Olipa siellä viileää.



Ensin pysähdyttiin Leroksen  Agia  Marinaan, josta otin kuvia, mutta ne hävisivät jonnekin. Sitten tultiin Kalymnokselle , mihin Vicky jäi. Satamasta lähti se sama Turkin lippua käyttävä  laiva, LOVE BOAT, jonka polkupyörät sen kannella Lipsillä näin. Kalymnos ei minun silmääni tai mielestäni ole lainkaan ”ihana!

Perillä Kosin satamassa nytkin oli vain 2 taksia! Miksi? Nyt  niitä  alkoi kyllä melko pian, ilman soittamista,  tulla lisää ja pääsimme kimppataksilla hotellimme eteen. Onneksi, koska helteessä laukkuja raahaten olisi matka ollut kurja! Tulomaljat Milla haki vastapäisestä kaupasta, Fix maksoi 1,50 €. 

Meillä oli 2 mh huoneisto, mutta ei mitään vaatehyllyä/-tankoa tai /kaappia Millan huoneessa. Parvekkeita oli 2. Keittiövarustus oli hyvä. Hotelli olikin suuri ja oli uima-allaskin.


Lähdimme ensin syömään ja sitten kauppoihin. Olin koonnut pienestä Kreikkaryhmästä ravintolasuosituksia. Nyt niitä  paikkoja voi tutkia   nopeasti netin kautta. 
Vaihtoehdot tässä: 
Kantouni-baari ( ilmeisesti vain baari, se naisia työllistävä?)
Mommy's Cooking, suositus täytetty paprika ( kävin kerran, kova musiikkimelu ja äreä isäntä, en tykännyt)
G-Plaza ( gyrosta ja pastaa)
Gyros Square (halloumipita)
Wifaei-taverna on kokeilijan mielestä kamala
Gia Meze ( pikkuannoksia, mezeitä)
Alla Ki Alla

Valitsimmme Gia Mezen, mezeravintolan. Sepä olikin nappivalinta! Sijaintikin oli melko lähellä. Ruoka oli minusta valtavan hyvää ja jopa edullista! Tietysti valokuvasin taas. Horiatiki ja jättikatkaravut (?) Millalle, minulle paistettuja sieniä valkosipulilla ja taivaallisen hyvällä vaalealla paksuhkolla kastikkeella! Mikä maku!  Toinen pikkuannokseni oli erilaisia paistettuja lihoja, ainakin possua ja  broileria ja sieniä   siinä oli toisen  ihanan kastikkeen kera. Minä kun niin tykkään sooseista,  kaavin niitä suuhuni  lopuksi pöydän ainoalla lusikalla, joka oli horiatikikulhossa! Luulin , että lopetimme jo syömisen ja ”jälkiruoaksi” nautin vielä herkullisista suolaisista mauista eli niistä kastikkeista sillä ainoalla lusikalla .  Jäin pohtimaan, miten kreikkalaiset jakavat keskenään ruoka-annoksia omille lautasilleen , jos/kun ei  tarjoiluastioissa ole esim lusikoita/ ottimia.  Ilmeisesti omilla  haarukoillaan?!
Nämä annokset olivat n. a’ 4 € ja paikassa soi kiva kreikkalainen musiikki. Se ei ollut Theodorakista, Dirlandaata, räppiä eikä instrumentaalimusiikkia, eli tykkäsin!  Paljon pöytäryhmiä oli sekä  varjossa että  auringossa ja  yksi pitkä pöytä myös. Me olimme illan ensimmäiset asiakkaat ja vähitellen paikka täyttyi. Oli tosi hyvä paikka, nimi oli siis Gia Meze. Suosittelen todella!



Nätti retsinapullo, paljon värikkäitä tuoleja ja hyvä, ei liian makea , jälkiruoka.

Sitten rauhallisen asuinalueen, missä kauniita kukkia puita ja pieniä hotelleja,  kautta kauppakujille. 
Kukkia kaikkialla täälläkin.
 Huh! Kylläpä niitä putiikkeja ja kujia riitti! Katselin taas mielelläni kauniita vaatteita, laukkuja, kenkiä yms. Itse kokeilin yhtä vilpoista paitaa,   mutta XL oli piukka! Se siitä. Ostin kreikkalaisia kovia ja marmeladikarkkeja  lapsenlapsille.  Siellä  putiikkeja  oli nyt, entisiin käynteihin verrattuna,  ihmeen paljon ja usein niissä ihan samaa tavaraa. Suomea taisimme kuulla vain kerran.  Alkoi jo kyllästyttää.


Hotelliin olikin taas muka pitkä matka kävellä ! En vaan jaksa kävellä ,  varsinkaan kuumuudessa! Nyt alkaa todella tuntua , että minun osaltani ovat Kreikan reissut ohi. Vuodetkin jo tulevat vastaan. Kaikkiin mahdollisiin penkkeihin sitten nyt  istahtelinkin! Niitä ei ollut muuten yhtään liikaa.  
Perillä hotellissa olimme jo n.klo 21.30. 
Tarkoitus oli nukkua niin paljon kuin mahdollista, mutta eipä nukkumisesta oikein mitään tullut! Herätys puhelimessa klo 04.20. Taksin respa tilasi pyynnöstä meille  klo 05: ksi. Sänky natisi ja ison hotellin äänet vaimenivat vasta klo 01 jälkeen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti