maanantai 10. syyskuuta 2018

10. - 24.9.2018 Ateenan kautta saarille Nissyros, Kalymnos, Leros ja Kos

Pohjolan liikenteen bussi klo 12.45 - 14.45
 lentokentälle. Ulkona 18 astetta eli minulle shortsikelit.
Mikä nyt taas vikana ,kun teksti on näin pientä!?  Olkoon, korjaan joskus myöhemmin.
Oli kyllä Turussa kaikkien aikojen hellekesä! Varasin syksyn reissun jollekin saarelle  vaan kun huomasin Aegeanin tarjoavan Kreikan sisäisen lennon 19 €:lla. Valitsin Kosin koska Kalymnosta olen nähnyt vasta vähän ja Leroksen tunnelmasta olen tykännyt aikasemmilla 3 reissullani sinne.  Nissyroksen tulivuorta tai mikä se lienee, kraateri , en kyllä toista kertaa halua nähdä. Siellä olisi kyllä pikkuinen 
kalastajakyläkin, joka kiinnostaisi, mutta en tiedä, miten sinne pääsisin, jos en vuokraa autoa. 3 yötä asustelen satamakylässä hotellissa, jossa on myös uima-allas (merivettä).
Tämä reissuni kestää vain 2 viikkoa ja olen matkalla yksin. Otin 2 kreikan oppikirjaa mukaan ja tarkoitukseni on opiskella aikani kuluksi. Myöhemmin vielä syyskuussa ja loka-marraskuussa on varattuna 2 matkaa Kreikkaan ja näistä 1. taas reissukaverini Millan kanssa tuttuihin ihaniin paikkoihin! Viimeinen matkani (oho, miltä tuo termi kuulostaa!), siis reissuni sisältää ehkä 1 viikon  kielikoulua Ateenassa, en ole varma siitä  vielä. 
Sen hellekesän ja sateettomuuden takia on toinen intohimoni, sienestys, tänä syksynä ollut ihan onnetonta! Monet kerrat olen metsiä kiertänyt yksin useimmiten tai siskoni kanssa, mutta näin surkeaa sienisyksyä ei ole ollut ikinä! 
Kyllä olen kateudesta vihreänä katsellut facebookin sieniryhmissä kuvia muiden paikkakuntien valtavista herkkutatti -ja kantarellisaaleista! Myös mustia torvisieniä ja lampaankääpää, mielisieniäni vat toiset löytäneet valtavia määriä! Turun seudulla vasta nyt on alkanut jotain löytyä, mutta hirvikärpäset ovat myös saapuneet paikoitellen valtavina parvina! Niin, ja taas surukseni oli eräs lempimetsäni nyt hakattu! Lähden siis oikein mielelläni nyt pariksi viikoksi pois! Olisipa hyvä, jos sataisi nyt vihdoin kunnolla. Yöaikaan kiitos! 
Kirjoittelen tätä Pohjolan liikenteen bussissa. Aurinko meni pilveen ja välillä jo satoi vettäkin. Kentällä jään 1-terminaaliin koska Aegean käyttää sitä. Lennolla tarjotaan myös ateria ja se katkaisee kivasti puuduttavan paikoillaan kököttämisen. Nyt varasin ikkunapaikan eikä se tällä kertaa maksanut erikseen. Kylläpä nämä systeemit ovat vaihtelevia. Vanhanaikaisena täti-ihmisenä tulostin myös boarding passini pöytäkoneellani. Saapa nähdä, sujuuko nyt kaikki jouhevasti kentällä. 
Jippii, ihana päästä reissuun! Täällä on nyt tällaista : 

Lentokoneessa 10.9.2018.
Kun lento kestää 3 t 20 min, taidamme olla Ateenassa klo 20.20. Nyt lähdemme ilmaan ja klo on 17.15. Bussilla olin ajatellut mennä kentältä Artemidaan hotelliini. Jos pitkäksi venyy bussin odotusaika, otan kyllä taksin. Pitää myös tarkistaa, mitä kautta bussi ajaa Rafinaan koska kaikki vuorot eivät aja Artemidan kautta.  Turhaan kyllä taisin hotellia niin peruusteellisesti valkata helloineen ja kaikkineen ja merenrantoineen, kun ehdin siellä vain nukkua jokusen tunnin! Aamulla pitää käyttää klo 06 Rafinasta lähtevää bussia jotta ehdin kentälle ajoissa. Enää en tahdo lentokentälle juuttua , niinkin on joskus käynyt että olen myöhästynyt lennolta ja odottanut seuraavaa lentoa iltaan asti. ! No,Ateenan keskustaan en kuitenkaan halua matkustaa muutaman nukkumistunnin takia myöskään. Ehkä jollakin reissulla vielä viivyn Artemidassa muutaman kokonaisen päivän kun sen tunnelma on tuntunut niin mukavalta.
 Kamalia kyllä olivat ne kesäiset tulipalot Ateenan ja Rafinan välisellä alueella ja myös Artemidan liepeillä. Saapa nähdä, näkyykö niistä nyt mitään merkkejä. Mani-niminen pikkukaupunki, vai oliko se ehkä kylä, tuhoutui palossa kyllä pahoin! Näissä paloissa kuoli 91 ihmistä ja koteja tuhoutui valtavasti! Juuri nyt on menossa Patmoksella suomalaisen Radio Dein kuuntelijamatka, jonka yhtenä vetäjänä on tuttu tanssiva Kreikkahullu pastori Jaakko Kara. Tämän ryhmän oli tarkoitus lentää Ateenaan, yöpyä juuri tuolla Manissa ja sitten aamulla jatkaa laivalla Pireuksesta Patmoksen saarelle. En tiedä, onko ryhmän hotelli välttynyt tuolta kauhealta tulipalolta, eli pystyivätkö he asumaan suunnitellussa hotellissa. Matka vaikutti hyvin järjestetyltä, eniten minua olisi kiinnostanut saarella nyt pidettävä tanssikarnevaali. Erikoisen hyvältä tuntui esittelyssä tieto, että huonojalkaisia tai muita heikompia retkeläisiä varten on tarjolla aina autokyyti eri retkikohteisiin ja niitä näytti olevan paljon! Hyvä retki kokemattomalle tai aralle osallistujalle mielestäni. Ainoa miinus kylläkin korkea matkan hinta! Olen v:sta  2010 alkaen reissannut vain omatoimisesti ja halvalla joten olen väärä ihminen sanomaan matkan kalleudesta muuta kuin, että itselleni se oli liian kallis. 
Olipa mukavaa nyt terminaalissa törmätä vuoden 2015 Miloksen tuttuihin, Arjaan ja Erikiin. Tiesin kyllä heidän huomenna lentävän Mlokselle, mutta en tullut ajatelleeksi, että tietysti he lentävät ensin Ateenaan Suomesta. Nyt sitten olemme samassa koneessa. Heidän mukanaan sain viettää ihania päiviä keväällä v. 2015 Miloksen saarella, joka on heidän vakiosaarensa. Pääsin autoilemaan heidän mukaansa  ympäri saarta monena päivänä. Arja ajoi auton myös naapurisaarelle Kimolokselle ja paineli siellä autolla  pääkylän kapeilla kujilla rohkeasti. Minä laitoin silmät kiinni! Hui! Ihania ihmisiä!
Nyt on matka joutunut jo Romanian ilmatilaan. Ruoaksi tarjottiin riisiä ja kuivaa kanaa, valkosipulitahnasalaattia, kolmiojuusto ja vaalea sämpylä. Jälkiruokana joku suklaakeksin tapainen. Ei maistunut kaikki tällä kertaa kun jo terminaalissa söin kallista ( 6,90 €)  broilerileipää stevialimonaadini kanssa. No, ei pidä kyllä moittia kun toiset lentoyhtiöt, esim. Norwegian ei tarjoa ilmaisia aterioita  lainkaan. Jotkut yhtiöt kuulemma myös kieltävät omien eväiden syömisen lennoilla!
Nyt on lentoaikaa jäljellä enää alle tunti ja odottelen kahvia. Näyttää kyllä siltä, että sitä ei tarjotakaan.
Televisiomonitorit ovat olleet pimeinä koko  matkan ajan joten en tiedä, koska tulemme Kreikan ilmatilaan. On aina niin hauskaa tähyillä Thessalonikia tai tuttuja  Sporadeja;  Skiathos, Skopelos ja Alonnissos ilmasta käsin! Myös Rafinaa etsin ja katselen mielelläni Ateenaa taivaalta käsin, siksi haluan ikkunapaikan.
Ei tullut sitten sitä kahvia. Tältä näyttivät maisemat klo 20.15.
Olin aikeissa lähteä bussilla klo 21.30 Artemidaan ja sen olin myös Booking comin kautta ilmoittanut hotelliini. En kiirehtinyt ulos lentokenttärakennuksesta ja huomasin viestejä puhelimessani. En kuitenkaan osannut niitä avata joten arvelin olevan ihan selvää, että käytän bussia. Sitten hotellin isäntä soitti kertoen olevansa gate 5:llä. Höh! Kyyti maksaa 10 €, olkoon, mutta kyllä ihmettelin. Perillä olikin kummallinen asumus! On keittiötä ja siistiä ja netti ja ilmastointi ja olematon parveke. Kummallisin asia on lukitus! Rouva ja isäntä neuvoivat minulle, miten kaksin puolin avainta käytetään ja kierretään lukossa. Rouva antoi korttinsa kertoen, että hänellä on myös Ateenassa huoneita. Otin lompakon ja kauppakassin mukaan ja lähdin hakemaan jääkaappiin täydennystä minimarketista. Kun tulin takaisin, en osannutkaan avata oveani enkä enää ollut edes varma, mikä 4 ovesta oli omani! Apua! Puhelin oli huoneessa! Onneksi oli edes se kortti, jossa oli rouvan puhelinnumeroita! Pyysin naapuritalon miehiltä soittoapua tälle rouvalle, kun ensin olin selittänyt, mitä oli tapahtunut! Kilttejä olivat miehet auttaessaan minua tolloa. Isäntä itse tuli sitten autolla paikalle avaamaan oveni  pitkän odotuksen jälkeen ja sanoin, että tuohon lukkoon tai avaimeen en enää suostu koskemaan! Mitä opin tästä? Ehkä sen, että olisi ollut viisainta käyttää taas kerran sitä tuttua Avra -hotellia Rafinassa vaikka se olisi ollut jonkin kympin kalliimpi!
Pieleen meni sitten koko yö! Taisin saada jonkin säikähdyksen koko lukkosysteemistä ja tästä huoneesta! Sänky oli kyllä puhdas ja hyvä, mutta jääkaappi hurisi kovaan ääneen ennenkuin tajusin säätää sen asteita lämpimämmmälle. Sitten tuli jostain hyttysiä enkä löytänytkään erinäisistä pussukoistani Zirteciä. Sitä pitääkin ostaa ensi tilassa. Sitten kuului kovaa autorallia ja pian alkoi metelöinti naapurihuoneesta. Tuli hikikin ja suurin syy valveilla pyörimiseen kai sittenkin oli harmitus siitä, että tällaiseen paikkaan itseni järjestin! Nettiä yritin käyttää, mutta sekin temppuili ehkä siksi, että laitoin "parvekkeen" joka oli outo koppero, ovet kiinni! Tämä Artemis Breeze by Athens Airport on kyllä outo paikka! Ulko-ovellakaan ei ole mitään kylttiä, joka osoittaisi tämän olevan hotellin. Ilman isännän autokyytiä olisi kyllä ollut todella vaikeaa perille löytää! Tuli mieleen, että taitaa kyllä olla vaikea löytää niitä airbnb: n kotejaaan ihmisten, en tiedä. Sellaiseen en sentään vielä ole eksynyt.Otin vielä aamulla muutaman kuvan paikasta.



Aamulla klo 06.30 isäntä sitten kuljetti minut kentälle. Vauhti oli pelottavan kova, hui! Matkalaukkujen jättämispaikkaan oli kyllä kaikkien aikojen pisimmät jonot! Yhtään turhaa aikaa ei kentällä pyörimiseen jäänyt ja olin lähtöportilla  vain  5 minuuttia etuajassa. Tosin lähtö viivästyi 30 minuuttia. Lento Kosille kesti 40 minuuttia.
Lentokentällä oli yli 12 turistibussia ja KTEL:n bussi kaupunkiin oli ihan täynnä. Maksoi 3,20 € ja matka kesti 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti